Marka kavramını anlamak için öncelikle ürün ve markaların ne olduğunu bilmemiz gerekir. Hadi başlayalım!
Marka: “Genel olarak, bir ürün, fiziksel mallar, hizmetler, deneyimler, etkinlikler, kişiler, yerler, mülkler, organizasyonlar, bilgiler ve fikirler dahil olmak üzere bir isteği veya ihtiyacı karşılamak için bir pazara sunulabilen herhangi bir şeydir” (Kotler & Keller, 2015 ).
Bir ürünün tanımını ve marka belirlemede üstlendiği rolü göstermek için su örneğini kullanacağız:
Su, her insanın yaşamak ve hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu ücretsiz bir kaynaktır. Yine de insanlar ve şirketler, örneğin cam ve plastik şişelerde maden suyu satarak ticarileşmeye başladıkları gün bir ürün haline gelmeye başlamıştır. Fakat su hep aynı şekilde gözükür, bir markaya ait olan su diğerinden farklı değildir değil mi? Sıvı ve şeffaftır. Öyleyse, farklı şirketler aynı ürünü nasıl fark yaratarak satabilir ve insanları şişelenmiş sularını almak için ikna edebilir?
Cevap: Güçlü bir marka oluşturarak.
Marka olgusunu, bir şirketin belirli ürünlerini, hizmetlerini ve faaliyetlerini hem pratik olarak tüketirken hem de duygusal bir şekilde düşünürken insanların aklında oluşan fikirlerin veya imajın bir bütünü olarak düşünebilirsiniz. Bu nedenle markayı yaratan sadece fiziksel özellikler değil aynı zamanda tüketicilerin şirkete veya ürüne yönelik geliştirdiği duygulardır. Fiziksel ve duygusal işaretlerin bu kombinasyonu, isme, logoya, görsel kimliğe ve hatta iletilen mesaja maruz kalındığında tetiklenir.
Bir ürün, piyasadaki diğer oyuncular tarafından kolayca kopyalanabilir, ancak bir marka her zaman benzersiz olacaktır. Örneğin, Pepsi ve Coca-Cola tadı çok benzerdir, ancak bazı nedenlerden dolayı bazı insanlar kendilerini Coca-Cola'ya, bazıları ise Pepsi'ye daha fazla bağlı hisseder.
Yani marka, insanların belirli bir ürün, hizmet veya şirket hakkında neler düşündüklerinin ve hislerinin toplamıdır . Her insan bir markanın kendine has versiyonunu yaratır ve bazı markalar tüketicilerin kendileri hakkında nasıl hissettiği nedeniyle popülaritesini arttırır veya azaltır.
Markalaşma, tüketicilerin kafasında bir marka yaratarak ve şekillendirerek belirli şirkete, ürünlere veya hizmetlere bir anlam verme sürecidir. Şirketler tarafından insanların ürünlerini ve organizasyonlarını hızlı bir şekilde tanımlamalarına yardımcı olmak ve bu markanın ne olduğunu ve ne olmadığını açıklığa kavuşturarak, ürünlerini rakipleri arasında farklı kılarak seçilmelerini sağlamak için bir neden vermek adına tasarlanmış bir stratejidir.
Amaç, markanın vaat ettiği şeyle daima uyumlu bir ürün sunarak sadık müşterileri yaratmak ve elde tutmaktır.
Marka kimleri etkiler?
Tüketiciler: Yukarıda tartışıldığı gibi, bir marka, farklı rakipler arasından sıyrılarak tüketiciler tarafından öncelikli bir seçenek olma yolunda kısa bir yol sunar.
Çalışanlar / hissedarlar / üçüncü taraflar: Tüketicilerin benzer ürünleri ayırt etmelerine yardımcı olmasının yanı sıra, başarılı marka stratejileri de bir şirketin itibarına katkıda bulunmaktadır. Bu varlık, tüketicilerden çalışanlara, yatırımcılara, hissedarlara ve diğer iş ortaklarına kadar birçok insanı etkileyebilir. Örnek olarak, bir markaya bağlı olmayı sevmiyorsanız muhtemelen onun için çalışmak istemezsiniz. Ancak, markanın sizi anladığı ve size ilham veren ürünler sunduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen onun için çalışmak ve dünyasının bir parçası olmak istersiniz.
Marka yaratabilmek için nasıl yol alınabilir?
Şirketler bir marka oluşturmak ve şekillendirmek için birçok farklı araçlar kullanma eğilimindedir. Örneğin;
Reklam ve iletişim Ürün ve ambalaj tasarımı Mağaza içi deneyim Fiyatlandırma Sponsorluk ve ortaklıklar Markanın görsel kimliği (logo, web sitesi ve renkler, bunlardan sadece bazılarıdır).
Marka suyu örneğimizde, ambalaj tasarımı ve reklamcılık belki de pazarlamacılar tarafından kullanılan en güçlü araçlardır. Ambalaj tasarımı, mağazadaki tüketicilerin dikkatini çekecek sessiz fakat en etkili silahtır. Tüketicileri ürünün özellikleri hakkında bilgilendirir ve markayı raftaki rekabetten görsel olarak ayırır.
Çok basit bir deyişle, bir ürün veya hizmet sattığınız şeydir, bir marka ise sattığınız ürünün ve hizmetin algılanan görüntüsüdür ve markalaşma bu imajı yaratma stratejilerinin tümüdür.
コメント